THY'nin karı 79 yılın zirvesine ulaştı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, THY'nin yıllık cirosunun yüzde 44'lük kısmının Türkiye'ye kaldığını açıkladı.

THY'nin karı 79 yılın zirvesine ulaştı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları (THY) tarafından Manavgat ilçesindeki bir otelde düzenlenen ''2013 Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi'' toplantısına katıldı.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrası Bakan Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk Hava Yolları'nın dünyada Türkiye'yi en iyi şekilde temsil eden başarılı bir aile oluşturduğunu söyledi. Son 10 yılda Türk Hava Yolları'nın muazzam bir başarı hikayesi ortaya koyduğunu dile getiren Şimşek, Türkiye'nin başarısının da bunda rolünün büyük olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini THY gibi şirketlerle gerçekleştirebileceğini vurgulayan Şimşek, THY'nin Türkiye gibi çok iddialı hedefleri olduğunu bildirdi.

Havacılık sektörünün dünyada en yoğun yaşanan sektör olduğunu, THY yöneticilerinin de bu büyüme sürecini iyi yönettiklerini kaydeden Şimşek, ''Dünyada birçok hava yolu firması sıkıntıya düşerken, iflas ederken, Türk Hava Yolları başarıdan başarıya koşuyor. Ben bir vatandaş olarak Türk Hava Yolları'nı canı gönülden tebrik ediyorum'' diye konuştu.

YILLIK 9 MİLYAR DOLAR CİRO

Bugünkü toplantıda THY'nin gelecek vizyonunu, hedeflerini ortaya koyduklarını anlatan Şimşek, THY'nin başarısının gelecek yıllarda da devam edeceğine inandığını belirtti. THY'nin Türkiye'ye büyük katma değer sağladığına değinen Şimşek, ''Türk Hava Yolları neredeyse geçen sene itibarıyla 9 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı ve bu cironun yüzde 44'ü tamamen Türkiye'de kalıyor. Muazzam bir katma değer demek. Türkiye'nin turizminin, ticaretinin gelişmesinde en belirleyici faktörlerden bir tanesi de Türk Hava Yolları'nın başarısıdır'' diye konuştu.

Bakan Şimşek, THY yöneticilerini tebrik etti.

KARLILIĞIMIZ 79 YILLIK TARİHİMİZİN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY'nin 2012 yılını başarılı bir şekilde tamamladığını ve 2013 yılına odaklandığını söyledi.

Geçen yıl THY'nin yüzde 78'i aşan bir doluluk oranı yakaladığına işaret eden Topçu, 33 yeni hat açtıklarını, 9 milyar dolarlık bir ciroya ulaştıklarına dikkati çekti. Bu cironun tüm iştirakleriyle düşünüldüğünde 13 milyar dolara ulaştığını ifade eden Topçu, ''Karlılığımız 79 yıllık tarihimizin en yükseğine, 1 milyar liranın üzerinde bir rakama ulaştı'' dedi.

THY'nin yüzde 20 oranında büyüme kaydettiğini, bu büyümenin bu yıl da devam edeceğine inandığını dile getiren Topçu, Avrupa'da ve dünyada söz sahibi olan global bir hava yolu şirketi olma yolunda potaya girdiklerini bildirdi.

Bugünkü toplantıda gelecek hedefleri belirlediklerini, ortak aklı kullanma teknikleri konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Topçu, 2013 yılının geçen yıldan daha iyi olmasını umut ettiklerini belirtti.

Türk Hava Yolları olarak 20 Boeing 777 E 300 ile 20 Airbus 330 tipi uçak satın aldıklarını ve uçakların bu yıldan itibaren filoya dahil edileceğini ifade eden Topçu, ''Bu şu demektir; Türk Hava Yolları çok kısa zamanda daha geniş bir alana uçacak ve 2 kat büyüme sağlayacaktır. Artık Türk Hava Yolları büyük uçaklarla daha uzak noktalara seferler düzenleyecek, frekanslarını artıracaktır. İstanbul'un dünyanın en önemli havalimanlarından biri haline geldiğinin kanıtıdır'' diye konuştu.

Dünyada en çok noktaya uçan hava yolu şirketi unvanına sahip olduklarını söyleyen Topçu, şu anda 119 noktaya seferler düzenlediklerini kaydetti. Daha fazla noktaya uçmayı hedeflediklerini dile getiren Topçu, ''2013 yılında 250 noktaya uçmayı hedefliyoruz ve ciromuzun da 10 milyar doları geçeceğini düşünüyoruz'' dedi.

Türk Hava Yolları tarafından düzenlenen toplantının yarın da devam edeceği bildirildi.