İsraillilere ne kadar mülk satıldı?

Arap Yarımadası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da hangi ülke Türkiye'den en çok mülk aldı? Paralimanı.com'un özel yazı dizisinde ikinci bölüm...

İsraillilere ne kadar mülk satıldı?
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Dün yazı dizimizin ilk bölümünde yabancılara mülk satışı yasasının çıktığı 18 Mayıs 2012 tarihinden sonraki 12.5 ayda en fazla mülk satışının iddia edildiği gibi yakın coğrafyadan değil Avrupa coğrafyasından geldiğini ortaya koymuştuk.
Fakat bu demek değil ki Arap Yarımadası, Körfez, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin vatandaşları tarafından Türkiye'de yapılan mülk alımları az değil.

YAZI DİZİSİNİN İLK BÖLÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ!

Hatta tam aksine yasanın ardından bir çok bölge ülkesi ilk defa Türkiye'den mülk almaya başlarken bazı ülkelerin vatandaşları ise sahip oldukları Türk mülklerinde rekor artışlara imza attı.

ARAPLAR'DAN REKOR ARTIŞ!
Cumhuriyet tarihi boyunca sadece 29 Suudi Arap'ın mülk sahibi olduğu Türkiye'de yasanın çıkmasının ardından bu rakama 245 Arap daha eklendi. Suudi Arap'lar sadece 12.5 ayda Türkiye'den 345 ayrı mülk satın alarak 306 bin 63 metrekarelik bir alanı daha mülkiyetine geçirmiş oldu.
Bundan çok daha hızlı bir alım ise Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldi. Emirler diyarından yabancıya mülk satışı yasasının geçmesine kadarki 89 yılda Türkiye'den mülk almış sadece tek bir isim bulunuyordu.
Fakat yasanın çıkmasının ardından artık bu kişinin Türkiye'de 120 hemşehrisi daha var. Toplam 174 mülk alan BAE vatandaşları, 90 bin 709 metrekarelik bir yüzölçümünü ele geçirdi.

TARİHTE İLK KEZ TÜRKİYE'DEN TAŞINMAZ ALDILAR
Yine Cumhuriyet tarihi boyunca sadece 2 Kuveytliye mülk satmış olan Türkiye yasanın ardından 381 Kuveytliyi mülk sahibi yaptı.
Bir de tarhite ilk kez olanlar var elbette. Örneğin Cumhuriyet tarihi boyunca hiç Türkiye'den mülk almamış olan Katarlı, Libyalı, Filistinli, Ummanlı, Yemenli, Sudanlı zenginler de "fırsat bu fırsat" diyerek yabancıya mülk satışından faydalandı ve ilk kez Türkiye'den mülk sahibi oldular.
Örneğin Türkiye'de artık 20 Katarlı'nın 23, 38 Libyalının 42, 7 Filistinli'nin 7 mülkü bulunuyor.
En ilginç istatistikler ise tartışmasız İran'a ait.

İran vatandaşları tarafından mülk yasasının çıkmasından sonra Türkiye'de alınan mülkler bundan önceki 89 yılla karşılaştırıldığında metrekare bazında dibe vurdu. Fakat Türkiye'den mülk sahibi olan İranlı sayısı tam 12 katına çıktı!
Cumhuriyet tarihi boyunca aldıkları mülklerin büyüklük ortalaması 2972 metrekare olan İranlılar mülk yasası çıktığından bu yana normal boyutlarda mül satın alıyorlar. Ortalama mülk büyüklükleri 119 metrekarelere kadar inmiş durumda.

MAVİ MARMARA ETKİSİ
Mavi Marmara kriznin ardından iki ülke arasında yaşanan gerilim mülk satışlarına da yansımış durumda. İsrail vatandaşlarına satılan mülkler 1923'ten 2012 yılına kadar 14 bin 354 metrekareye ulaşmıştı. Yani 42 İsrail vatandaşının Türkiye'de sahip olduğu mülk adedi 34'tü. En azından son resmi istatistikler öyle diyor.
Yabancıya mülk yasasından sonra ise sadece 5 İsrail vatandaşı Türkiye'den mülk almış görünüyor. Bu 5 kişinin aldığı mülk adedi ise 4. Metrekaresi ise ortalama olarak ancak birer ofis veya stüdyo daire büyüklüğünde.

İSRAİLLİLERE NE KADAR MÜLK SATILDI? 96 MI 38 Mİ?
Öte yandan Tapu ve Kadasatro kayıtlarındaki bu veriler devletin bir diğer verileriyle oldukça çelişki taşıyor.
Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın Meclis'te Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a 2011 yılının aralık ayında yönelttiği bir soru önergesine Bakan Bayraktar taradından tablolar halinde verilen cevabın ekinde şu tablo yer alıyor:

"İsrail uyrukluların ülkemizde edindikleri taşınmazların il bazında dağılımı aşağıda gösterilmektedir."

İl Toplam
Taşınmaz
Sayısı

ANTALYA 9
AYDIN 1
BALIKESİR 1
ÇANAKKALE 2
İSTANBUL 63
İZMİR 8
MUĞLA 3
TEKİRDAĞ 3
YALOVA 6

AYNI BAKANLIK İKİ AYRI VERİ!
Bakan Bayraktar tarafından verilen bu tabloda İsrail uyrukluların Türkiye'nin 9 farklı ilinde sahip oldukları toplam taşınmaz sayısı 96 görünürken, Tapu ve Kadastro kayıtlarında tüm Cumhuriyet tarihi boyunca İsral uyruklular tarafında alınan mülk adedi 34 ve son 12.5 ayda alınan mülk adedi ise 8 olarak görünüyor. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göre İsraillilere satılan mülk adedi 2011 yılının son ayı itibariyle 96 iken, aynı bakanlığın alt müdürlüğü olarak görünen Tapu ve Kadastro'nun kayıtlarına göre 2013 yılının haziran ayında bu rakam 38.

İŞTE ARAP YARIMADASI, ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA UYRUKLULAR TARAFINDAN ALINAN TAŞINMAZLAR!

İsraillilere ne kadar mülk satıldı? - Resim : 1